Sikkens Prize

Sikkens Prize 2024 voor kleurrijke, toonaangevende kunstenaar Pipilotti Rist

Sikkens Prize 2024 voor kleurrijke, toonaangevende kunstenaar Pipilotti Rist

Maandag 7 oktober wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Museum Boijmans van Beuningen en Kunsthal Rotterdam de prestigieuze Sikkens Prize 2024 met een geldbedrag van 75.000 euro uitgereikt aan Pipilotti Rist. De jury prijst de toonaangevende Zwitserse kunstenaar onder meer vanwege de fenomenale manier waarop zij kleur inzet in haar werk en hoe zij als pionier in de videokunst de weg heeft vrijgemaakt voor jongere generaties.

Het werk van de toonaangevende, veelbekroonde Zwitserse kunstenaar Pipilotti Rist – winnaar van de Sikkens Prize 2024 – is even kleurrijk als haar persoonlijkheid. Sinds haar afstudeerproject, de video I’m Not the Girl Who Misses Much, verwierf ze internationale bekendheid met meeslepende, surrealistische, hallucinerende en dromerige video-installaties. Haar kunstenaarsnaam verwijst naar Pippi Langkous. Net zoals de heldin uit de verhalen van Astrid Lindgren ziet Rist zichzelf als een vrouw die op speelse, kleurrijke wijze de wereld onderzoekt en verbeeldt. Over het kleurgebruik in haar werk zegt Rist: “Colour is the fundamental element of my artworks. From the vibrant hues to the subtle and ‘broken or dirty’ washes, colour creates mood and atmosphere.”

Haar werk was sinds midden jaren tachtig wereldwijd te bewonderen op talloze exposities. Zo had ze het afgelopen decennium solotentoonstellingen in onder meer Doha, New York, Hongkong, Los Angeles, Kyoto, Humlebæk, Sidney en Zürich. Alle tentoonstellingen trokken een record aantal bezoekers voor de musea. Voor de zomer van 2025 staat een grote overzichtstentoonstelling gepland in Beijing. In Nederland stond in 2009 in Museum Boijmans van Beuningen de overzichtstentoonstelling Elixer. In 2021 maakte Rist voor de entree van het Depot Boijmans van Beuningen het geliefde kunstwerk Het leven verspillen aan jou, een mix van video- en omgevingskunst. Verder is of was werk van haar onder meer te zien in Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Museum Utrecht.

Het geldbedrag verbonden aan de Sikkens Prize is sinds dit jaar 75.000 euro, een verhoging van 50.000 euro ten opzichte van vorige jaren. Daarvan is 50.000 euro bestemd voor persoonlijke ontwikkeling en 25.000 euro voor de realisatie van een speciaal project rondom kleur. Rist besteedt haar prijzengeld onder meer aan Safety Curtain van museum in progress. Deze Oostenrijkse kunstorganisatie vraagt ieder jaar een gerenommeerde kunstenaar de voorhang van de Weense Staatsopera te transformeren in een kunstwerk. Na onder anderen Anselm Kiefer, David Hockney, Cy Twombly en Jeff Koons is Rist gevraagd voor de editie van 2024.

Sikkens Prize