Sikkens Prize
Mondrian Lecture Narayan Khandekar

Narayan Khandekar

De vermaarde wetenschapper op het gebied van conservering en kleur, Dr. Narayan Khandekar, spreekt de Mondrian Lecture uit tijdens de uitreiking van de Sikkens Prize aan Hella Jongerius op zondag 26 maart a.s. in De Doelen in Rotterdam.

Narayan Khandekar

Collecting Colour

In Collecting Colour neemt hij ons mee naar de Harvard Art Museums waar de wereldberoemde Forbes Pigment Collection wordt bewaard en nog steeds wordt aangevuld met nieuwe kleurmonsters. Hij laat ons zien op welke manier deze verzameling pigmenten nog steeds wordt geraadpleegd in onderzoek naar en restauratie van kunstwerken van onder meer Jackson Pollock, Mark Rothko, Eugène Delacroix en Aboriginal kunstenaars.

mondrianlecture_2017-_NARAYAN_KHANDEKAR_6 Monsters uit de Forbes Pigment Collection. Fotos: Peter Vanderwarker, © President and Fellows of Harvard College  
mondrianlecture_2017-_NARAYAN_KHANDEKAR_5  

Forbes Pigment Collection

In zijn Mondrian Lecture vertelt Naryan Khandekar over de Forbes Pigment Collection: “Gelukkig hebben we niet alleen de verschillende pigmenten in de collectie, maar ook het bronmateriaal waaruit ze voortkomen. Brokken natuurlijke oker en omber tonen verschillen in kleur op basis van geografische locatie. De collectie bevat kermesluizen, insecten die op eikenbomen leven en een rode kleurstof creëren (kermis is de etymologische oorsprong van het woord karmijnrood). We hebben cochenillekevers uit Oaxaca, die gebruikt worden in de traditionele schilderwerken van de Zapoteken; weld, de vluchtige gele kleurstof die in tal van Nederlandse schilderijen wordt gebruikt om blauw geschilderde bladeren te benadrukken; lapis lazuli uit Afghanistan; arseen-sulfide orpiment en realga; meekrapwortels die Forbes in zijn eigen achtertuin cultiveerde; Braziliaanse houtsnippers; drakenbloed, dat het resultaat zou zijn van een gevecht tussen een olifant en een draak, maar dat eigenlijk afkomstig is van het sap van de rotanpalm; een murex schelp afkomstig uit Sidon in Fenicië, die de bron vormt van Tryisch purper; een monster van lood-tin geel, kort na diens herontdekking in 1941, nadat deze sinds het midden van de 18e eeuw niet meer werd gebruikt en vervangen werd door Napels geel, om later herontdekt te worden door onderzoekers van het Doerner Institute in München; een grote gesp van Nederlands industrieloodwit. Veel van deze objecten worden gebruikt voor kennisontwikkeling over materialen en de technieken van kunstenaars.”

mondrianlecture_2017-_NARAYAN_KHANDEKAR_4  
mondrianlecture_2017-_NARAYAN_KHANDEKAR_3  

Over Narayan Khandekar

Narayan Khandekar is directeur van het Straus Center for Conservation and Technical Studies, directeur van het Center for the Technical Study of Modern Art, en hoofd van het Analytical Laboratory van de Harvard Art Museums. Zijn interesses liggen bij het technisch onderzoek naar schilderijen en schildermaterialen. Hij is de auteur van meer dan zestig publicaties.

cover-collectingcolour-

Publicatie

De Mondrian Lecture van Dr. Narayan Khandekar, Collecting Colour wordt door de Sikkens Foundation en ArtEZ Press uitgegeven als een handzame publicatie met 152 pagina’s, 109 afbeeldingen in kleur, 4 in zwart wit. Ontwerp van Thijs Verbeek. Collecting Colour is vanaf 26 maart verkrijgbaar. Prijs: € 17,90. ISBN 978-94-91444-48-7. De publicatie is te bestellen bij de webwinkel van ArtEZ Press.