Sikkens Prize

Sikkens Prize 2024 uitgereikt aan Pipilotti Rist

Sikkens Prize 2024 uitgereikt aan Pipilotti Rist

Op maandag 7 oktober is de Sikkens Prize 2024 uitgereikt aan de toonaangevende Zwitserse kunstenaar Pipilotti Rist. Het bestuur van de Sikkens Foundation prijst Pipilotti Rist, ‘de moeder van de videokunst’, vanwege de fenomenale manier waarop zij kleur in haar werk inzet en als pionier in de videokunst de weg heeft vrijgemaakt voor de jongere generaties.

 

De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Museum Boijmans van Beuningen en Kunsthal Rotterdam. Op het programma stonden onder meer een film met Rist over kleur, de Mondrian Lecture door Dr. Alexandra Loske over pionierende vrouwen in de kleurgeschiedenis en een dansvoorstelling van het Scapino Ballet Rotterdam met een choreografie speciaal voor de Sikkens Prize 2024 ceremonie gemaakt door Nanine Linning. Na de laudatio – uitgesproken door Sjarel Ex – ontving Rist het Sikkens Prize prisma uit handen van bestuursleden Maarten de Vries en Karin Amatmoekrim.

Na afloop van het officiële gedeelte van de uitreiking bezocht het gezelschap de installatie Het leven verspillen aan jou van Rist bij het Depot Boijmans van Beuningen. De uitreiking werd feestelijk afgesloten met een afterparty in het depot.

Bekijk hieronder de film van Mario Marchisella en Stephan Huwyler, speciaal gemaakt voor de Sikkens Prize 2024. Met dank aan de Sikkens Foundation, Boudewien Chalmers Hoynck van Papendrecht, Patricia Dangel, Carmen Walker en alle medewerkers van Atelier Rist.

Foto door Anne Reitsma

Sikkens Prize