Sikkens Prize
Mondrian Lecture Alexandra Loske

Alexandra Loske

Dr. Alexandra Loske hield de Mondrian Lecture tijdens de uitreiking van de Sikkensprijs 2024 aan Pipilotti Rist in de Kunsthal Rotterdam op maandag 7 oktober. Dr. Loske heeft veel gedoceerd en gepubliceerd over de geschiedenis van kleur. Ze is curator bij het Royal Pavilion in Brighton en onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van Sussex. Haar huidige onderzoek richt zich op de rol van vrouwen in de geschiedenis van kleur.

Alexandra Loske

Pioneering Women in Colour History

Dr. Alexandra Loske sprak in haar Mondrian Lecture over baanbrekende vrouwen in de geschiedenis van kleur. Volgens Loske associëren we veel mijlpalen in de geschiedenis van kleur met mannen, zoals Isaac Newton, Moses Harris, George Field, Johann Wolfgang von Goethe, Michel-Eugène Chevreul en vele anderen. Voorbeelden van vrouwen die over kleur schrijven zijn zeldzaam voor de twintigste eeuw.

Loske, die het haar missie heeft gemaakt om een ‘bibliotheek van kleurvrouwen’ te creëren, introduceerde een aantal vrouwen die schreven en publiceerden over kleur en kleurtheorie in de 19e en vroege 20e eeuw en onderzoekt hoe zij hun plaats opeisten in de wereld van kleur.

De lezing richtte zich met name op de manier waarop zij hun werk illustreerden, waaronder de verrassend abstracte kleurvlekken van de Engelse bloemenschilderes Mary Gartside (ca. 1755-1819) en de zeer inventieve kleurrasters van de New Yorkse kunstlerares Emily Noyes Vanderpoel (1842-1939). In het geval van Beatrice Irwin (1877-1956) zien we een ‘colourwoman’ die performancekunst, poëzie en technologie combineerde en op vrolijke wijze de grenzen tussen wetenschap en kunst deed vervagen. Al deze vrouwen gebruikten kleur op nieuwe, creatieve en opwindende manieren.

 

Foto’s van de Mondrian Lecture 2024 door Dr. Alexandra Loske. Foto’s door Anne Reitsma.

496A6074-Anne Reitsma Fotografie-20241007  
496A6105-Anne Reitsma Fotografie-20241007  
496A6078-Anne Reitsma Fotografie-20241007  
496A6115-Anne Reitsma Fotografie-20241007  

Over Alexandra Loske

Dr. Alexandra Loske FSA is een Brits-Duitse kunsthistorica, schrijfster en museumconservator. Ze komt oorspronkelijk uit het Rijnland, maar woont nu in East Sussex, Engeland, en is curator van het Royal Pavilion in Brighton. Ze studeerde Engels en Taalkunde aan de Humboldt Universiteit in Berlijn en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Sussex in Groot-Brittannië, waar ze ook haar DPhil in Kunstgeschiedenis behaalde. Ze is onderzoeksmedewerker aan de School of Media, Arts and Humanities van de Universiteit van Sussex, waar ze werkt aan de rol van vrouwen in de geschiedenis van kleur.

Alexandra is auteur, redacteur en co-auteur van vele boeken en artikelen over kleur en andere onderwerpen, waaronder Colour: A Visual History en A Cultural History of Color in the Age of Industry. Dit jaar heeft ze een omvangrijk werk gepubliceerd bij TASCHEN, The Book of Colour Concepts, evenals de eerste monografie over de baanbrekende kleurentheoreticus en kunstenaar Mary Gartside (Abstract Visions of Colour). Haar laatste boek, The Artist’s Palette (voor Thames & Hudson en Princeton University Press) wordt in verschillende talen vertaald. Momenteel schrijft ze een boek over het Royal Pavilion voor Yale University Press (zomer 2025).